TET-harjoittelija Ennin viikko Globaalinuorissa

 

Olen 16-vuotias raisiolainen Enni. Suoritin yhdeksännen luokan viimeisen TET-harjoitteluni Globaalinuoret ry:ssä toukokuun puolessa välissä. Pääsin avustamaan esimerkiksi Sata Omenapuuta -hankkeen tehtävissä, ja yhdistyksen kevätjuhlavalmisteluissa. Pääsin myös mukaan kevätretkelle Helsinkiin ja Korkeasaareen. Ennen TET-viikkoani olin ennättänyt tutustua yhdistyksen toimintaan jo kerran aiemmin. Silloin olin mukana mainoskuvauksissa yhdessä muiden nuorten kanssa. Kuluneen viikon aikana pääsin kuitenkin paremmin mukaan toimintaan ja tutustumaan uusiin, ihaniin, ihmisiin.

Harjoitteluni ensimmäisenä päivänä tulessani paikalle minut otettiin heti mukaan porukkaan ja kaikki olivat kiinnostuneita siitä, kuka oikein olin ja mitä tein. Sain jo silloin oppia heistä paljon, ja aloitin harjoittelujaksoni innostuneella mielellä. Saavuin aina paikalle hymyssä suin ja odottaen innolla tulevaa päivää. Pystyin olemaan oma itseni ja vapautunut, sekä nauttimaan hetkestä.

Jokainen hetki on lahja, jokainen jäsen ainutlaatuinen

Jokaisen harjoittelupäivän jälkeen lähdin kotiin onnellisena, ja se on jotain, mikä on mielestäni tärkeää ja hienoa varsinkin, kun muutkin nuoret kokevat saman tunteen. Yhdessä toimiessa ja tehdessä nauretaan paljon ja nautitaan hetkestä. Se vapauttaa paljon stressiä ja antaa voimaa jaksaa tulevaa. Olen oppinut arvostamaan jokaista hetkeä, sillä se on aina suuri lahja.

Yhdistyksen toiminta on laajaa. Löytyy monia eri aktiviteetteja, joista sovitaan aina yhdessä nuorten kanssa. On monia retkiä, leirejä sekä juhlia ja arki-iltaisin löytyy muun muassa läksykerho. Voidaan myös yhtäkkiä päättää järjestää vaikka piknik. Olen kuullut monelta nuorelta hyvää siitä, miten heidät ja heidän mielipiteensä huomioidaan ja otetaan mukaan päätöksentekoon. Nuoret kiittävät myös avusta niin töiden haun, kuin opiskelujenkin suhteen.

Yhdistykseltä löytyy työntekijöinä ihania aikuisia, jotka ovat valmiita auttamaan. Mielestäni hienoa on myös se, miten paljon nuoret auttavat toisiaan. Ilmapiiri on lämmin ja kannustava, ja niin kuin slogankin sanoo: ”Yhdessä voitamme haasteet.” – pitää varmasti paikkansa! Asioita tehdään aina yhdessä, oli kysymys sitten mistä tahansa. Ryhmähenki toimii, ja sillä on tärkeä rooli. Se löytyy syvältä nuorten luonteesta. Jos joku on kaatumassa, hänet nostetaan ylös ja autetaan. Kukaan ei jää ikinä yksin.

Jokainen nuori on ihana ja ainutlaatuinen! Heillä kaikilla on hyvä sydän, ja he ovat aina valmiita auttamaan ketä tahansa. Ollessamme retkellä Korkeasaaressa, vietin aikaa erään tytön kanssa. Meidän kävellessämme portaita alas, hän näki miehen kantamassa lastenrattaita, ja meni heti kysymään häneltä tarvitseeko hän apua. Silloin huomasin todella, miten nuoret ovat aina valmiita auttamaan.

Nuoria on eri maista ja kulttuureista, ja he täydentävät toisiaan. Heillä kaikilla on samankaltaisia kokemuksia, joista on helpompi selvitä yhdessä. Jotkut heistä ovat selvinneet pitkän pakomatkan kotimaastaan, jotkut kokevat rasismia päivittäin, ja joillain on suuria vaikeuksia kotona. Kun vaikeudet ovat erityisen rankkoja, on hyvä, että tukea saa läheltä helposti.

Ohjaajani Zahra, hyväsydämisin ihminen, jonka olen koskaan tavannut, on suurena esikuvana monelle nuorelle. Hänen huolehtiva ja rakastava tapansa työskennellä toimii esimerkkinä nuorille. He oppivat Zahralta paljon elämästä, hänen positiivisesta elämänasenteestaan ja esimerkiksi siitä, miten muita ihmisiä kuuluu kohdella ja kunnioittaa. Tietenkin hän opastaa myös muun muassa koulutehtävissä ja muissa käytännön asioissa. Zahra ja nuoret ovat saaneet minut ajattelemaan positiivisemmin, ja huolehtimaan lähimmäisistäni vieläkin paremmin.

Yhdistys auttaa nuorta arjen haasteissa

Kuulin nuorilta kaikesta kohtelusta, jota he kohtaavat lähes päivittäin. Se todella herätti paljon ajatuksia. Jotkut kantasuomalaiset puhuvat maahanmuuttajille, pakolaisille tai ylipäänsä monikulttuurisille nuorille todella kamalasti. Heidän kuvitellaan aina puhuvan englantia, tai heitä luullaan jollain lailla yksinkertaisiksi. Voidaan huutaa tai tuijottaa kaupassa, tai koulussa kohdella eri tavalla kuin muita. Monilla ihmisillä ennakkoluulot, ja muuten vääristyneet kuvitelmat vaikuttavat heidän käytökseensä mielestäni ikävällä tavalla.

Kenenkään ei ikinä pitäisi joutua kuulemaan tai kokemaan mitään tällaista. En ymmärrä sitä, miten joku voi toimia noin. Vaikka Suomessa kaikilla pitäisikin olla samat oikeudet, laiminlyödään niitä siltikin. Siihen on puututtava ja jokaisen oikeuksia on tuotava paremmin esiin. Tahdon toimia yhdessä näiden nuorten kanssa, ja muuttaa ihmisten kuvitelmia.

Yhdistyksen toiminta on mielestäni tärkeää nuorille erityisesti siksi, että se pitää heidät yhdessä. Yhdistyksen avulla on solmittu monia erityisen tärkeitä ystävyyssuhteita, opittu hurjasti kaikkea uutta ja saatu elämän vaikeimmissakin hetkissä tukea. Jokaisella nuorella on erilainen elämänhistoria, eikä aina kaikkein helpoin mahdollinen. Se, miten jokaista tuetaan ja kannustetaan niin ryhmässä kuin yksilönäkin, on sellaista, mitä et tule muualta löytämään. Se on korvaamatonta ja erityisen tärkeää varsinkin nuorelle.

Kevätjuhlassa ollessani, ja kuunnellessani nuorten huikeita puheita huomasin hyvin, miten paljon yhdistyksen toiminta on todella auttanut heitä. He olivat täynnä intoa ja kiitollisuutta. Jokainen heistä on jo nyt saavuttanut paljon hienoa elämässään, ja he tulevat varmasti saavuttamaan vieläkin enemmän. Kannustus ja ylpeys niin kavereiden, työntekijöiden kuin nuorten vanhempienkin keskuudessa oli hienoa huomata. Kuka tahansa pystyy mihin tahansa, varsinkin, kun toimitaan yhdessä!

Nuorten on helppo pysyä mukana toiminnassa, sillä jokaiselle löytyy jotain kivaa. Tärkeintä mielestäni on se, miten jokaiselle nuorelle tarjotaan turvallinen ja huolehtiva ympäristö. Jokaisen on mahdollista oppia jokaisena päivänä uutta, ja saada mukavaa ajanvietettä. Voit tavata ystäviäsi, ja olla huolehtimatta muusta, jos siltä tuntuu. Toimitila on ihanan rento paikka. Siellä on mahdollista viettää aikaa ja tehdä kaikkea kivaa yhdessä. Jos sinulla on murheita, sinua kuunnellaan ja saat apua ja tukea.

Kaunis kiitos!

Olen oppinut tämän TET-jaksoni aikana muun muassa elämään hetkessä, arvostamaan ja kunnioittamaan toista ihmistä entistä enemmän, huolehtimaan muista sekä rakastamaan elämääni ja ihania ihmisiä. Tietenkin opin myös monia käytännön asioita, esimerkiksi ryhmän ohjaamisesta ja siinä toimimisesta. Opin näinkin lyhyessä ajassa paljon eri kulttuureista ja niille tärkeistä asioista, joita haluan jatkossa kunnioittaa vieläkin paremmin. Arvostan todella tätä kaikkea onnea, jota viikosta sain. Ja tietenkin uusia ja rakkaita ystäviä! Kuulin, koin ja näin uutta. Pääsin lähelle nuoria ja heidän ajatuksiaan ja asioitaan. Sain myös mahdollisuuden kysyä monista mieltäni askarruttavista asioista, ja auttaa muita tarvittaessa.

Kokonaisuutena harjoittelujakso oli ihan uskomaton. Se avasi silmäni uudelleen moniin ennestään tuttuihin asioihin. En olisi voinut saada parempaa kokemusta. Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana tällä ihanalla viikolla ja retkillä. Parasta tämän viikon jälkeen on se, ettei tämä lopu tähän, vaan pääsen jatkossakin osallistumaan yhdistyksen toimintaan.

Kiitos vielä uusille ystäville, Abdullahi Sultanille, ja uskomattomalle ohjaajalleni Zahralle. Hyvää Ramadania kaikille! Ramadan Mubarak!

Enni

Posted in Yleinen.